Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Har du annan ersättning?

Här kan du läsa om andra ersättningar som kan påverka din arbetslöshetsersättning.

Avgångsvederlag och ekonomiskt skadestånd
Under den tid du får avgångsvederlag eller ekonomiskt skadestånd, som motsvarar utebliven lön, har du har inte rätt till arbetslöshetsersättning.

Pension
Allmän pension (premiepension, inkomstpension och tilläggspension) och tjänstepension påverkar arbetslöshetsersättningen. Även förmåner som betalas ut och som har karaktär av pension kan i vissa fall jämställas med ålderspension. Om du återkallar pensionen så får du ersättning utan pensionsavdrag.

Omställningspension, delpension, bostadstillägg och privat pensionsförsäkring påverkar däremot inte. Om du ansöker om arbetslöshetsersättning är det viktigt att du skickar in ett beslut om din pension till SMÅA.

Sjuk- och aktivitetsersättning
Om du skulle bli sjuk och beviljas hel eller 3/4 sjuk- eller aktivitetsersättning kan du inte få a-kassa. Eftersom du då inte kan anses stå till arbetsmarknadens förfogande.

För att anses stå till arbetsmarknadens förfogande måste du vara arbetsför och oförhindrad att arbeta minst 3 timmar per arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar per vecka.

Om du får halv eller ¼ sjuk- eller aktivitetsersättning kan du ha rätt till arbetslöshetsersättning. Dagpenningen och normalarbetstiden kan komma att påverkas.

Arbetsskadelivränta, som inte är kombinerad sjuk- eller aktivitetsersättning, påverkar inte ersättningsrätten, utom i de fall den utgår under rehabiliterings- eller utbildningstid.

Annan ersättning som får räknas med

Viss ersättning, exempelvis sjuk- och föräldrapenning, får räknas med i beräkningen av arbetslöshetsersättningen. Det samma gäller för dig som varit anställd och fått sjuklön utbetald av din arbetsgivare. Ersättningen kan i vissa fall räknas med om du arbetat minst 50 timmar i den månad som du också fått ersättningen. Följande ersättningstyper kan räknas med:

  • Föräldrapenning
  • Sjukpenning
  • Havandeskapspenning
  • Rehabiliteringspenning
  • Smittbärarpenning
  • Ersättning för vård av närstående
  • Ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön
  • Sjuklön från arbetsgivare för dig som varit anställd

Arbetslöshetsersättningen är skattepliktig
Den ersättning du får från a-kassan är både skattepliktig och pensionsgrundande. I slutet av januari skickas en kontrolluppgift till dig och till Skatteverket.