Vad är en a-kassa?
I Sverige finns 24 arbetslöshetskassor, som kallas a-kassor. A-kassorna betalar ut pengar till sina medlemmar om de blir arbetslösa och uppfyller kraven på ersättning. A-kassorna beslutar vilka personer som har rätt till ersättning. De tar också emot medlemmar som vill vara med i a-kassan för att få rätt till arbetslöshetsersättning om de skulle bli arbetslösa. I Sverige finns det olika typer av a-kassor. Vilken a-kassa du ska vara medlem i styrs av vilken bransch du arbetar i.
Alla som arbetar i Sverige får vara med
De flesta som arbetar i Sverige väljer att gå med i a-kassan. I dag har a-kassorna totalt 3,9 miljoner medlemmar. Du behöver inte vara svensk medborgare för att gå med, det räcker att du har ett samordningsnummer och att du arbetar i Sverige för en arbetsgivare som betalar skatt och sociala avgifter för dig. Egna företagare kan förstås också vara med.
Om du inte är medlem
i en a-kassa?
Om du har arbetat tillräckligt mycket för att klara villkoret, men inte varit medlem i någon a-kassa kan du ändå få en lägre ersättning, så kallat grundbelopp.
Utan a-kassa får du högst 510 kronor om dagen före skatt om du har arbetat heltid ett helt år. Detta ingår i arbetslöshetsförsäkringen.
Du som är medlem kan få upp till 1 200 kronor om dagen från a-kassan och ytterligare ersättning om du har en inkomstförsäkring.
Är SMÅA rätt a-kassa för mig?
SMÅA är en a-kassa för småföretagare. Företag som har 0-249 anställda räknas som småföretag hos SMÅA.
Du som familjemedlem till en företagare kan också ansöka om medlemskap.
Liten kostnad, stort stöd
Det kostar bara 159 kronor per månad
att vara medlem hos SMÅA.
Arbetsförmedlingens roll
Det är Arbetsförmedlingen som hjälper dig till ett nytt jobb. För att du ska kunna få ersättning från a-kassan behöver du vara anmäld på Arbetsförmedlingen och vara aktiv i ditt jobbsökande.
Du behöver även ha kontakt med Arbetsförmedlingen och delta i planerade möten. Om du inte sköter ditt arbetssökande eller om du förlänger din tid i arbetslöshet kan du bli avstängd från ersättning.
Övrig information
Det finns fler anledningar att vara med än att få pengar – kanske blir du aldrig arbetslös. Men som medlem kan du få ett intyg som du kan ha nytta av om du vill hyra eller köpa en bostad. Du vågar byta jobb, du bidrar till ett bra system och du slipper oro och kan sova gott om natten.
Pengarna du får från a-kassan när du är arbetslös är inget bidrag utan en ersättning som är skattepliktig och pensionsgrundande. Du har kvalificerat dig för ersättningen genom att arbeta och du får den för att du ställer din arbetskraft till förfogande. Därför är den inte behovsprövad och det ställs också höga krav på att du ska försöka hitta ett arbete.
Pengarna som de arbetslösa får från a-kassorna, kommer från staten. Staten har i sin tur fått inbetalningar av a-kassorna (medlemsavgifter) och arbetsgivarna (arbetsgivaravgifter). Det betyder att alla som arbetar och betalar skatt bidrar till a-kassan vare sig man är med eller inte.
En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan. Den finns till för dig som tjänar mer än a-kassans tak, så att även du ska kunna få ut 80 procent av din tidigare inkomst. Dock kan du inte ha en inkomstförsäkring utan att vara medlem i en a-kassa.
Gå med i a-kassan direkt du börjar jobba. Alla a-kassor följer samma regler – välj en som passar ditt yrke, din utbildning, din bransch eller din arbetsplats. Det finns en a-kasseväljare som hjälper dig att hitta rätt a-kassa.
Du kan bara vara med i en a-kassa i taget. Möjligheten att gå med i en a-kassa upphör den månad du fyller 65 år.
Enligt lag får vi bara arbeta med arbetslöshetsförsäkringen. Vi kan alltså inte erbjuda någon renodlad juridisk rådgivning.
- Du måste ha jobbat tillräckligt mycket och ha varit medlem i en a-kassa tillräckligt länge.
- Klarar av ett arbetsvillkor inom medlemstiden.
- Kan arbeta minst 17 timmar per vecka.
- Varit medlem i en a-kassa minst 12 månader.
- Anmäld hos arbetsförmedlingen och aktivt söka nytt arbete.
- Vara beredd på att ta alla lämpliga arbeten och vara tillgänglig för arbete.