Vi hjälper dig med ersättning
Genom att ansöka om medlemskap intygar du att du uppfyller villkoren som du kan läsa nedan. För att bli medlem i SMÅA måste du uppfylla villkoren om arbete inom vårt verksamhetsområde, eller ha uppfyllt dessa villkor när du senast arbetade.
Även personer i ledande ställning, inom med SMÅA samverkande näringslivsorganisationer, har rätt att bli medlem.
Grundförsäkring
För dig som gått med i a-kassan, men inte hunnit vara medlem i tolv sammanhängande månader, finns möjlighet att få ersättning från grundförsäkringen. Grundförsäkringen ger som högst 510 kronor per dag. Du måste även uppfylla ett arbetsvillkor. Om du har arbetat mindre än heltid innan arbetslösheten kan ersättningen bli lägre.
Inkomstbaserad ersättning
Du som varit medlem i en a-kassa i minst tolv månader, och som uppfyller ett arbetsvillkor inom medlemstiden, har rätt till inkomstbaserad ersättning. Hur mycket du får i ersättning per dag beror på vilken inkomst du haft samt i vissa fall på hur mycket du tidigare arbetat.
Nedan så kan du se nivåerna för den inkomstbaserade ersättningen:
Översikt inkomstbaserad ersättning
Det kostar bara 159 kr/mån!
Dag 1 – 100
80%
av inkomsten
Högst
1200 kr/dag
Dag 101 – 200
80%
av inkomsten
Högst
1000 kr/dag
Dag 201 – 300
70%
av inkomsten
Högst
1000 kr/dag
Dag 301 – 450
70%
av inkomsten*
Högst
1000 kr/dag
*Ersättning efter dag 300 betalas ut till dig som har barn under 18 år
Uppgifter för att räkna ut dagpenning
Företagare
Uppgifter från Skatteverket om dina inkomster från företaget. Det är enklast om du fyller i blanketten Begäran om utlämnande av uppgifter och skickar den till Skatteverket. Adressen framgår av blanketten. Du kan också få ett svarskuvert från SMÅA. Skicka blanketten direkt till Skatteverket.
Om du väljer att inte använda dig av blanketten måste du skicka in kopior av de tre senaste besluten om slutlig skatt tillsammans med bestyrkta kopior av dina näringsbilagor som ligger till grund för besluten om slutlig skatt.
Du måste också skicka in:
- Kopia på pensionsbeslut om du uppbär pension.
- Om du till exempel har varit sjuk eller varit föräldraledig under de tre senaste åren innan du blev arbetslös, och har arbetat samtidigt, ska du lämna uppgifter om i vilken omfattning du arbetat.
Anställd
Som anställd behöver du följande uppgifter för att räkna ut din dagpenning:
- Arbetsgivarintyg.
- Kopia på pensionsbeslut om du uppbär pension.
- Intyg om utbetalda förmåner från Försäkringskassan. I normalfallet för de tolv senaste månaderna.
I arbetslöshetsförsäkringen jämställs förtroendeuppdrag där man enligt lag har rätt till ledighet från en anställning med en anställning.
Har jag rätt till ersättning?
Vanliga frågor om ersättning
När du uppfyllt ett arbetsvillkor och varit medlem i a-kassan i tolv månader kan du ha rätt till inkomstbaserad ersättning. Under perioden mars 2020 till och med december 2020 räknas varje medlemsmånad som fyra.
Vi kan dock inte pröva detta under en pågående arbetslöshetsperiod med grundersättning. När du uppfyller medlemsvillkoret, och har ett avbrott i din arbetslöshet på minst en vecka, bör du kontakta oss så att vi kan pröva om du har rätt till en högre ersättning baserad på din inkomst.
Allt du behöver veta om utbetalningar hittar du här
Det absolut första du ska göra är att anmäla dig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen. Tala om att du är medlem i SMÅA. Vi kommer därefter att kontakta dig via brev.
Som huvudregel finansieras inte studier av arbetslöshetsersättning. Det finns dock möjlighet att studera på deltid och behålla din arbetslöshetsersättning. Huvudvillkoret är att studierna inte hindrar dig att stå till arbetsmarknadens förfogande och söka arbete.
Du måste också vara beredd att avbryta dina studier om du blir erbjuden arbete.
Ja, grundvillkoret för att få arbetslöshetsersättning är att du är inskriven på Arbetsförmedlingen och att du står till arbetsmarknadens förfogande. I detta ingår att du aktivt måste söka arbete på hela arbetsmarknaden.
Tänk också på att du måste lämna in din aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen en gång i månaden. I aktivitetsrapporten redogör du för vilka åtgärder du gjort för att ta dig ur arbetslösheten.
Ja, som anställd finns möjligheten att arbeta deltid och få ersättning från SMÅA. Vi ersätter dig då för den arbetslösa tid som finns kvar upp till heltid (40 timmar per vecka). Det finns dock en begränsningsregel som säger att du endast kan få arbetslöshetsersättning under som mest 60 veckor då du deltidsarbetar.
Endast vid specialfall finns möjligheten att deltidsarbeta som företagare.
Ja, det kan du. Så länge det inte vidtas några åtgärder i företaget kan du ha det kvar och få ersättning. Varken du eller någon annan får alltså arbeta i företaget, men du kan ha allting kvar, vilket underlättar om du vill starta upp företaget igen.
Möjligheten att få ersättning och ha företaget kvar kan utnyttjas så ofta som var tredje år från att verksamheten återupptas. Det gäller sedan den 1 januari 2024. Under åren 2020 till 2023 gällde tillfälliga regler i försäkringen. Då var det möjligt att ha verksamheten vilande flera gånger, utan att det påverkade din rätt till ersättning från a-kassan i framtiden.
Som huvudregel baseras din ersättning på din senaste taxering alternativt ett genomsnitt av de föregående två årens taxeringar.
Om du har fått arbetslöshetsersättning som du inte haft rätt till kommer a-kassan vanligtvis besluta att du ska betala tillbaka beloppet, ett så kallat beslut om återkrav. De nya reglerna (fr.o.m. 1 september 2022) innebär att a-kassan i fortsättningen varken kommer att skicka inkassokrav eller ansöka om betalningsföreläggande. A-kassan ska i stället, efter att a-kassan påmint dig om skulden och beslutet vunnit laga kraft (tidigast två månader från beslutet), ansöka om att Kronofogden utmäter skulden. Reglerna gäller både kapitalbeloppet (återkravet) och räntan som du måste betala tills återkravet är färdigbetalt.
Bli medlem i dag
Det kostar bara 159 kronor per månad