
Nya regler 1 oktober 2025
Den första oktober börjar en ny lag om arbetslöshetsförsäkring gälla. Den nya lagen innehåller flera regeländringar.
De nya reglerna gäller för alla som får ett beslut om ersättning den 1 oktober 2025, eller senare. Om du fick ett beslut om ersättning före den 1 oktober omfattas du av de nuvarande reglerna till dess att dina ersättningsdagar tar slut.
På den här sidan har vi samlat information om den nya arbetslöshetsförsäkringen.
Om den nya försäkringen
Rätten till ersättning baseras på inkomster. Från och med den 1 oktober behöver du uppfylla ett inkomstvillkor för att få en ersättningsperiod från a-kassan.
Inkomster som du haft före du blev arbetslös kan räknas med i inkomstvillkoret. Inkomsterna ska vara redovisade till Skatteverket och komma från arbete.
Den högsta inkomst som kan ligga till grund för ersättning är 34 000 kronor i månaden. Du kan som mest få 80 procent av 34 000 kronor från a-kassan. Det motsvarar 27 200 kronor i månaden.
För att få ersättning från a-kassan måste du ha fyllt 20 år.
Under 2025 kan du få ersättning tills du fyller 66 år. Från och med 1 januari 2026 gäller riktåldern för pension som övre åldersgräns.
Hur hög ersättning du kan få styrs av två saker, dels hur mycket du tjänat före arbetslösheten, dels hur många månader du varit medlem i a-kassan.
Medlemstiden avgör om du kan du få 80, 60 eller 50 procent av din tidigare inkomst. Ju längre tid du varit medlem desto högre ersättning kan du få.
Efter de 100 första dagarna minskas ersättningen med 10 procentenheter, och därefter med ytterligare 5 procentenheter var hundrade dag. Det gäller oavsett hur länge du varit medlem.
Du kan få ersättning under ett visst antal dagar. Den tid du får ersättning kallas ersättningsperiod. En ersättningsperiod kan som mest vara 300 dagar lång och som minst 66 dagar.
Din inkomst före arbetslösheten avgör hur många dagar du kan få ersättning. Hur lång din ersättningsperiod blir baseras på hur många månader du haft den minsta månadsinkomsten (11 000 kronor) och om du tjänat minst 120 000 kronor under din kvalifikationstid.
Dagens arbetslöshetsförsäkring är en veckoförsäkring och utbetalning av ersättning sker veckovis.
Den nya försäkringen är en månadsförsäkring. För att få ersättning behöver du lämna en månadsansökan till a-kassan. Ersättningen beräknas och betalas ut i efterskott.
En månadsansökan får inte vara äldre än tre månader.
När du startar eget företag kan din tidigare inkomst skyddas i 60 månader. Om du behöver lägga ner eller ta en paus från ditt företag innan du hunnit bedriva verksamhet i fem år kan rätten till ersättning baseras på inkomster från ett tidigare arbete.
En arbetslöshetsförsäkring baserad på inkomster

Inkomstvillkoret
I den nya försäkringen baseras rätten till ersättning på dina inkomster. För att få ersättning från a-kassan måste du uppfylla ett inkomstvillkor.
Du uppfyller ett inkomstvillkor om du under din ramtid:
- Har tjänat minst 11 000 kronor under minst fyra kalendermånader och har tjänat totalt 120 000 kronor eller mer före du blev arbetslös. Det kallas huvudregeln.
- Har tjänat minst 11 000 kronor under fyra sammanhängande kalendermånader. Det kallas alternativregeln.
Om du uppfyller inkomstvillkoret enligt alternativregeln kan du som mest få 66 ersättningsdagar.
Vad är ramtid?
Ramtid är den tidsperiod som a-kassan tittar på för att se om du uppfyller villkoren för ersättning. Ramtiden är normalt de tolv månaderna närmast arbetslösheten. I den nya försäkringen är ramtiden de tolv månaderna före den månad du söker ersättning för.
Inkomster som kan tillgodoräknas
Inkomster från arbete räknas med i inkomstvillkoret. Som inkomst från arbete räknas lön eller taxerade inkomster som du betalar egenavgifter för. A-kassan får räkna på olika inkomster beroende på vilken företagsform du arbetat i före arbetslösheten.
Den lön du tar ut för arbete i företaget ingår i inkomstvillkoret och avgör hur mycket ersättning du kan få.
Observera att aktieutdelning inte ingår i inkomstunderlaget.
Din del av verksamhetens deklarerade överskott räknas med i inkomstvillkoret och avgör hur mycket ersättning du kan få.
Observera att egna uttag ur verksamheten inte ingår i inkomstunderlaget.
Som inkomst räknas lön och andra ersättningar som arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter för.
Alla inkomster från arbetet ska räknas med, även ersättning utöver ordinarie lön. Exempelvis semesterersättning, Ob-tillägg och sjuklön.
Företagares inkomstuppgifter
A-kassan kan hämta dina inkomstuppgifter direkt från Skatteverket om du arbetar som anställd, bedriver verksamhet i en ekonomisk förening eller arbetar i ett eget aktiebolag.
Uppgifter i Skatteverkets slutskattebesked (ditt taxeringsbeslut) kan också användas för att avgöra om du uppfyller inkomstvillkoret och för att beräkna din ersättning.
Baseras ersättningen på uppgifter i dina slutskattebesked räknar a-kassan i första hand på inkomster i det senaste taxeringsbeslutet. Är det mer förmånligt kan ersättningen i stället baseras på ett genomsnitt av inkomsterna i de två föregående taxeringsbesluten.
Ersättningsgrundande inkomst
Ersättningen från a-kassan baseras på din genomsnittliga månadsinkomst före arbetslösheten. Den genomsnittliga månadsinkomsten kallas ersättningsgrundande inkomst och förkortas EGI. Du kan som mest få 80 procent av din ersättningsgrundande inkomst i ersättning.
Den ersättningsgrundande inkomsten är normalt en tolftedel av den sammanlagda inkomst du haft under din ramtid. Ramtiden är de 12 månader före arbetslösheten som din ersättning baseras på.
Om din ersättning baseras på ett genomsnitt av två taxeringsår är den ersättningsgrundande inkomsten 1/24 av den totala inkomsten under de två åren.
Uppfyller du inkomstvillkoret enligt undantagsregeln blir din EGI 10 000 kr. Oavsett hur mycket du faktiskt tjänat under din ramtid.

Så beräknas månadsinkomst för företagare
Aktiebolag och ekonomisk förening
Totalinkomst och månadsinkomst kan tas fram med hjälp av Skatteverkets individuppgift. På så vis kan ersättningen baseras på inkomster du haft under din ramtid, även om taxeringsbeslutet saknas för perioden.
Om det är mer förmånligt baseras ersättningen i stället på inkomster i dina senaste tre taxeringsbeslut. Då räknar a-kassan om årsinkomsten till en genomsnittlig månadsinkomst.
Enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag
När du deklarerar överskott av näringsverksamhet behöver a-kassan räkna om den taxerade årsinkomsten (överskottet) till en månadsinkomst. För att avgöra om du uppfyller kravet på en minsta månadsinkomst om 11 000 kronor, och för att ta reda på hur många ersättningsdagar du kan få.
A-kassan kan inte räkna med inkomster du haft under en period som saknar taxeringsbeslut.
Medlemstiden påverkar din ersättningsnivå
Hur länge du har varit medlem i en a-kassa avgör hur hög ersättning du kan få. Beroende på medlemstiden kan man få ersättning med 80, 60 eller 50 procent av sin tidigare inkomst.
Ersättningsnivåer
Baserat på antalet medlemsmånader under ramtiden
12 månader
80%
av inkomsten
Högst
27 200 kr
6-11 månader
60%
av inkomsten
Högst
20 400 kr
0-5 månader
50%
av inkomsten
Högst
17 000 kr
*Summorna i exemplet är baserade på en månadslön på 34 000 kronor, den högsta inkomst som kan ersättas.
*I exemplet visas högsta möjliga ersättning per månad under de första 100 ersättningsdagarna.
Ramtid är den tidsperiod som a-kassan tittar på för att se om du uppfyller villkoren för ersättning. Ramtiden är normalt de tolv månaderna närmast arbetslösheten.
I den nya försäkringen är ramtiden de tolv månaderna före den månad du söker ersättning för.
I vissa fall kan din ramtid flyttas bakåt i tiden.
En månad då du inte kunnat arbeta, exempelvis på grund av sjukdom, vård av barn eller studier på heltid kan hoppas över när a-kassan bestämmer din ramtid. Det gäller också om du har varit företagare och verksamheten har upphört inom 60 månader från starten.
Ramtiden flyttas bakåt i tiden med lika många månader som hoppas över. Normalt kan a-kassan som mest hoppa över 60 månader.
Högsta möjliga ersättning
Den högsta inkomst som kan ersättas i den nya försäkringen är 34 000 kronor i månaden. Man kan som mest få 80 procent av 34 000 kronor under de första 100 ersättningsdagarna.
Ersättningen trappas ner med 10 procentenheter efter 100 ersättningsdagar. Därefter sänks den med ytterligare 5 procentenheter var hundrade dag.
För att få 80 procent av din tidigare inkomst måste du:
- Ha varit medlem i a-kassan i minst tolv sammanhängande månader
- fortfarande vara medlem när du ansöker om ersättning.
De tolv medlemsmånaderna måste finnas inom ramtiden.

Så får du 60 eller 50 procent av inkomsten
För att få 60 procent av din tidigare inkomst måste du:
- Ha varit medlem i a-kassan minst sex sammanhängande månader.
- Fortfarande vara medlem när du söker ersättning.
- Ha fyra månader i din ramtid då du både har varit medlem i a-kassan och haft 11 000 kronor i inkomst.
För att få 50 procent av din tidigare inkomst måste du:
- Vara medlem i a-kassan när du söker ersättning.
- I övrigt uppfylla villkoren för ersättning.
Bli medlem i dag
Försäkra din inkomst i god tid, så du kan få så hög ersättning som möjligt om du blir arbetslös. Försäkringen kostar bara 159 kronor i månaden.
Så många dagar kan du få ersättning
Hur många månader du tjänat minst 11 000 kronor före arbetslösheten avgör om du kan få 100, 200 eller 300 ersättningsdagar. Du måste också ha tjänat minst 120 000 kronor totalt under din ramtid.
Om du inte når upp till beloppsgränsen på 120 000 kronor i totalinkomst men har haft 11 000 kronor i inkomst under minst fyra månader, kan du som mest få a-kassa i 66 dagar.

Företagares arbetslöshet
I den nya arbetslöshetsförsäkringen förändras inte reglerna om när en företagare är arbetslös och kan få ersättning. Du som är företagare kan få a-kassa när det inte vidtas några åtgärder i verksamheten.
Som företagare är du arbetslös i två fall:
- Under ett tillfälligt uppehåll i verksamheten (vilande företag)
- Eller när företaget har upphört helt.
Starkare skydd för nystartade företag
Det kan ta tid att få upp lönsamheten i ett nystartat företag. Därför finns en skyddsregel som gör det möjligt att få sin ersättning beräknad på inkomster man hade som anställd, före man startade företag. Dagens skyddsregel gäller om du arbetat i eget företag kortare tid än 24 månader.
I den nya försäkringen ska din tidigare inkomst skyddas i 60 månader (motsvarande fem år) från att du startar eget företag. Skyddsregeln tillämpas om du behöver lägga ner eller ta en paus från ditt företag innan du hunnit bedriva verksamhet i fem år.
Månadsansökan och utbetalningar

Månadsutbetalningar
För att få ersättning behöver du lämna en månadsansökan till a-kassan. Ersättningen beräknas och betalas ut i efterskott.
Ersättningen som betalas ut minskas av:
- Inkomster du haft.
- Tid då du inte kunnat söka och ta arbete.
Tid då du inte har kunnat ta arbete kallas hindertid. Du lämnar uppgifter om hindertid och inkomster i en rapport som heter månadsansökan. En månadsansökan får inte vara äldre än tre månader.

Så minskas ersättningen
Inkomster från arbete
Inkomster från arbete minskar ersättningen du får från a-kassan. Du ska själv redovisa dina inkomster i din månadsansökan. Ersättningen minskas sedan utifrån de belopp du redovisar.
Hindertid
Man kan bara få ersättning för dagar som man kan ta arbete. Tid då du inte kan ta ett arbete, exempelvis på grund av att du varit sjuk eller föräldraledig kallas för hindertid. Du ska redovisa hindertid i din månadsansökan.
Ersättningen minskas för varje dag du varit förhindrad att ta arbete. Även tid då du inte kunnat arbeta på lördagar och söndagar räknas bort från ersättningen.
Minskningen blir 1/22 av det månadsbelopp som skulle ha betalats ut om du varit helt arbetslös.
Frågor och svar om den nya arbetslöshetsförsäkringen
De nya reglerna gäller för alla som får ett nytt beslut om ersättning den 1 oktober 2025 eller senare.
Har du fått ett beslut om ersättning före den 1 oktober och har dagar kvar av din ersättningsperiod gäller de nuvarande reglerna till dess att dagarna är slut.
Huvudregeln är att du måste ha tjänat minst 120 000 kronor under en kvalifikationstid på 12 månader. Fyra av dessa månader ska du ha haft en inkomst på minst 11 000 kronor.
Om du inte har tjänat 120 000 kronor kan du få ersättning enligt alternativregeln. Då måste du ha 11 000 kronor i månadsinkomst under fyra sammanhängande månader.
Dagens uppdelning mellan grundförsäkring och inkomstbaserad ersättning försvinner.
Alla som har rätt till a-kassa enligt de nya reglerna får ersättning baserad på sin tidigare inkomst.
Ersättningens storlek avgörs av hur mycket du tjänat före arbetslösheten och hur länge du varit medlem i a-kassan.
Den högsta ersättningsgrundande inkomsten är 34 000 kronor i månaden. Det är hur länge du har varit medlem som avgör om du kan få ersättning med 80, 60 eller 50 procent av din tidigare inkomst.
Dina inkomster under ramtiden styr hur lång din ersättningsperiod blir.
Antalet månader du tjänat minst 11 000 kronor avgör hur många dagar du kan få ersättning. Du måste också ha tjänat minst 120 000 kronor före arbetslösheten för att få ersättning i mer än 66 dagar.
Så här många dagar kan du få ersättning och det här är kraven:
- 300 dagar: Du har tjänat minst 11 000 kronor under 11–12 månader i ramtiden.
- 200 dagar: Du har tjänat minst 11 000 kronor under 8–10 månader i ramtiden.
- 100 dagar: Du har tjänat minst 11 000 kronor per månad under 4–7 månader i ramtiden.
- 66 dagar: Du har inte tjänat 120 000 kronor, men har haft 11 000 kronor i inkomst under minst 4 sammanhängande månader i ramtiden.
Ersättningen du får från a-kassan minskas av inkomster från arbete, och du kan inte få ersättning för dagar då du inte kunnat ta arbete.
Om du inte kunnat arbeta på grund av du varit sjuk minskas ersättningen för var dag du varit sjuk. Det gäller även oavsett vilken veckodag du varit för sjuk för att arbeta. Minskningen motsvarar 1/22 av det månadsbelopp du får i ersättning.
Om du är helt arbetslös förbrukas 22 ersättningsdagar per månad. Oavsett hur många dagar månaden innehåller.
Dagar då du inte har rätt att få ersättning (exempelvis för att du varit sjuk) förbrukas inte. Däremot minskar de den ersättning som betalas ut till dig.
Ja, det kan du. Så länge det inte vidtas några åtgärder i företaget kan du ha det kvar och få ersättning.
Reglerna för när en företagare är arbetslös ändras inte i den nya försäkringen. Det är inte tillåtet att arbeta i företaget och samtidigt få a-kassa. Företaget måste antingen upphöra eller vara vilande.
När varken du eller någon arbetar i företaget eller vidtar åtgärder i verksamheten säger vi att företaget är vilande. Möjligheten att få ersättning och ha företaget kvar (vilande) kan utnyttjas så ofta som var tredje år från att verksamheten återupptas. Det gäller sedan den 1 januari 2024.