Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Nya regler 1 oktober 2025

Den första oktober börjar en ny lag om arbetslöshetsförsäkring gälla. Den nya lagen innehåller flera regeländringar.

De nya reglerna gäller för alla som får ett beslut om ersättning den 1 oktober 2025, eller senare. Om du fick ett beslut om ersättning före den 1 oktober omfattas du av de nuvarande reglerna till dess att dina ersättningsdagar tar slut.

På den här sidan har vi samlat information om den nya arbetslöshetsförsäkringen.

Om den nya försäkringen

En arbetslöshetsförsäkring baserad på inkomster

Inkomstvillkoret

I den nya försäkringen baseras rätten till ersättning på dina inkomster. För att få ersättning från a-kassan måste du uppfylla ett inkomstvillkor.

Du uppfyller ett inkomstvillkor om du under din ramtid:

  • Har tjänat minst 11 000 kronor under minst fyra kalendermånader och har tjänat totalt 120 000 kronor eller mer före du blev arbetslös. Det kallas huvudregeln.
  • Har tjänat minst 11 000 kronor under fyra sammanhängande kalendermånader. Det kallas alternativregeln.

Om du uppfyller inkomstvillkoret enligt alternativregeln kan du som mest få 66 ersättningsdagar.

Vad är ramtid?

Ramtid är den tidsperiod som a-kassan tittar på för att se om du uppfyller villkoren för ersättning. Ramtiden är normalt de tolv månaderna närmast arbetslösheten. I den nya försäkringen är ramtiden de tolv månaderna före den månad du söker ersättning för.

 

Inkomster som kan tillgodoräknas

Inkomster från arbete räknas med i inkomstvillkoret. Som inkomst från arbete räknas lön eller taxerade inkomster som du betalar egenavgifter för. A-kassan får räkna på olika inkomster beroende på vilken företagsform du arbetat i före arbetslösheten.

Företagares inkomstuppgifter

A-kassan kan hämta dina inkomstuppgifter direkt från Skatteverket om du arbetar som anställd, bedriver verksamhet i en ekonomisk förening eller arbetar i ett eget aktiebolag.

Uppgifter i Skatteverkets slutskattebesked (ditt taxeringsbeslut) kan också användas för att avgöra om du uppfyller inkomstvillkoret och för att beräkna din ersättning.

Baseras ersättningen på uppgifter i dina slutskattebesked räknar a-kassan i första hand på inkomster i det senaste taxeringsbeslutet. Är det mer förmånligt kan ersättningen i stället baseras på ett genomsnitt av inkomsterna i de två föregående taxeringsbesluten.

Ersättningsgrundande inkomst

Ersättningen från a-kassan baseras på din genomsnittliga månadsinkomst före arbetslösheten. Den genomsnittliga månadsinkomsten kallas ersättningsgrundande inkomst och förkortas EGI. Du kan som mest få 80 procent av din ersättningsgrundande inkomst i ersättning.

Så beräknas månadsinkomst för företagare

Aktiebolag och ekonomisk förening

Totalinkomst och månadsinkomst kan tas fram med hjälp av Skatteverkets individuppgift. På så vis kan ersättningen baseras på inkomster du haft under din ramtid, även om taxeringsbeslutet saknas för perioden.

Om det är mer förmånligt baseras ersättningen i stället på inkomster i dina senaste tre taxeringsbeslut. Då räknar a-kassan om årsinkomsten till en genomsnittlig månadsinkomst.

Enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag

När du deklarerar överskott av näringsverksamhet behöver a-kassan räkna om den taxerade årsinkomsten (överskottet) till en månadsinkomst. För att avgöra om du uppfyller kravet på en minsta månadsinkomst om 11 000 kronor, och för att ta reda på hur många ersättningsdagar du kan få.

A-kassan kan inte räkna med inkomster du haft under en period som saknar taxeringsbeslut.

Medlemstiden påverkar din ersättningsnivå

Hur länge du har varit medlem i en a-kassa avgör hur hög ersättning du kan få. Beroende på medlemstiden kan man få ersättning med 80, 60 eller 50 procent av sin tidigare inkomst.

Ersättningsnivåer

Baserat på antalet medlemsmånader under ramtiden

12 månader

80%

av inkomsten

Högst

27 200 kr

6-11 månader

60%

av inkomsten

Högst

20 400 kr

0-5 månader

50%

av inkomsten

Högst

17 000 kr

*Summorna i exemplet är baserade på en månadslön på 34 000 kronor, den högsta inkomst som kan ersättas.

 *I exemplet visas högsta möjliga ersättning per månad under de första 100 ersättningsdagarna.

Högsta möjliga ersättning

Den högsta inkomst som kan ersättas i den nya försäkringen är 34 000 kronor i månaden. Man kan som mest få 80 procent av 34 000 kronor under de första 100 ersättningsdagarna.

Ersättningen trappas ner med 10 procentenheter efter 100 ersättningsdagar. Därefter sänks den med ytterligare 5 procentenheter var hundrade dag.

För att få 80 procent av din tidigare inkomst måste du:

  • Ha varit medlem i a-kassan i minst tolv sammanhängande månader
  • fortfarande vara medlem när du ansöker om ersättning.

De tolv medlemsmånaderna måste finnas inom ramtiden.

Så får du 60 eller 50 procent av inkomsten

Bli medlem i dag

Försäkra din inkomst i god tid, så du kan få så hög ersättning som möjligt om du blir arbetslös. Försäkringen kostar bara 159 kronor i månaden.

Så många dagar kan du få ersättning

Hur många månader du tjänat minst 11 000 kronor före arbetslösheten avgör om du kan få 100, 200 eller 300 ersättningsdagar. Du måste också ha tjänat minst 120 000 kronor totalt under din ramtid.

Om du inte når upp till beloppsgränsen på 120 000 kronor i totalinkomst men har haft 11 000 kronor i inkomst under minst fyra månader, kan du som mest få a-kassa i 66 dagar.

Företagares arbetslöshet

I den nya arbetslöshetsförsäkringen förändras inte reglerna om när en företagare är arbetslös och kan få ersättning. Du som är företagare kan få a-kassa när det inte vidtas några åtgärder i verksamheten.

Som företagare är du arbetslös i två fall:

  • Under ett tillfälligt uppehåll i verksamheten (vilande företag)
  • Eller när företaget har upphört helt.

Starkare skydd för nystartade företag

Det kan ta tid att få upp lönsamheten i ett nystartat företag. Därför finns en skyddsregel som gör det möjligt att få sin ersättning beräknad på inkomster man hade som anställd, före man startade företag. Dagens skyddsregel gäller om du arbetat i eget företag kortare tid än 24 månader.

I den nya försäkringen ska din tidigare inkomst skyddas i 60 månader (motsvarande fem år) från att du startar eget företag. Skyddsregeln tillämpas om du behöver lägga ner eller ta en paus från ditt företag innan du hunnit bedriva verksamhet i fem år.

Månadsansökan och utbetalningar

Månadsutbetalningar

För att få ersättning behöver du lämna en månadsansökan till a-kassan. Ersättningen beräknas och betalas ut i efterskott.

Ersättningen som betalas ut minskas av:

  • Inkomster du haft.
  • Tid då du inte kunnat söka och ta arbete.

Tid då du inte har kunnat ta arbete kallas hindertid. Du lämnar uppgifter om hindertid och inkomster i en rapport som heter månadsansökan. En månadsansökan får inte vara äldre än tre månader.

Så minskas ersättningen

Inkomster från arbete
Inkomster från arbete minskar ersättningen du får från a-kassan. Du ska själv redovisa dina inkomster i din månadsansökan. Ersättningen minskas sedan utifrån de belopp du redovisar.

Hindertid
Man kan bara få ersättning för dagar som man kan ta arbete. Tid då du inte kan ta ett arbete, exempelvis på grund av att du varit sjuk eller föräldraledig kallas för hindertid. Du ska redovisa hindertid i din månadsansökan.

Ersättningen minskas för varje dag du varit förhindrad att ta arbete. Även tid då du inte kunnat arbeta på lördagar och söndagar räknas bort från ersättningen.

Minskningen blir 1/22 av det månadsbelopp som skulle ha betalats ut om du varit helt arbetslös.

Frågor och svar om den nya arbetslöshetsförsäkringen