Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Det här bör du tänka på inför 2025

Nästa år träder en ny arbetslöshetsförsäkring i kraft. Med den följer regeländringar som är viktiga för dig som företagare att ha koll på.

När den nya försäkringen träder i kraft den 1 oktober 2025 är dina taxerade inkomster avgörande för din rätt till ersättning. Hur du fördelar dina löneuttag under året påverkar hur många dagar du kan få a-kassa om du blir arbetslös.

Avgörande förändringar i försäkringen

Det är viktigt att du som företagare ges möjlighet att i god tid förstå hur du påverkas av förändringarna i den nya arbetslöshetsförsäkringen.

SMÅA vill att du som företagare ska vara medveten om hur dina val påverkar din möjlighet att nyttja det trygghetssystem du är med och finansierar. Att avstå från att ta ut lön för att rädda ditt bolag ur en period av ekonomiska svårigheter kan stå dig dyrt vid en eventuell arbetslöshet. Inkomstkravet kan bli en kalldusch den dag man står utan arbete och behöver hjälp från a-kassan.

Inkomstvillkoret

En av de största förändringarna i den nya arbetslöshetsförsäkringen är övergången från ett arbetsvillkor till ett inkomstvillkor. Rätten till ersättning ska alltså baseras på dina inkomster, inte på hur mycket du arbetat.

För att kunna få a-kassa måste du ha tagit ut tillräckligt mycket lön, eller deklarerat ett tillräckligt stort överskott tiden innan du söker ersättning. Regeringen ska fastställa ett minsta månadsbelopp och ett minsta totalbelopp som du behöver uppnå under din kvalifikationstid, det vill säga den tolvmånadersperiod som närmast föregår arbetslösheten.

Hur många månader du haft en inkomst påverkar hur länge du kan få a-kassa

Antalet månader du tar ut en lön som motsvarar det minsta månadsbeloppet avgör hur många ersättningsdagar du kan få. Ju fler månader du tagit ut lön under din kvalifikationstid, desto fler ersättningsdagar kan du få. I dag får alla 300 dagar, oavsett hur mycket man tjänat före arbetslösheten. När den nya försäkringen börjar gälla kan man få ersättning i som minst 66 dagar.

Så här påverkas antalet ersättningsdagar av dina löneuttag:

11 – 12 månader med minsta månadsbelopp ger 300 dagar.
8 – 10 månader med minsta månadsbelopp ger 200 dagar.
4–7 månader med minsta månadsbelopp ger 100 dagar.
4 sammanhängande månader med minsta månadsbelopp kan ge 66 dagar.

Arbetar du i en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag används ditt deklarerade överskott omräknat till månadslön, för att avgöra hur många ersättningsdagar du ska få. Det är därför lika viktigt för dig att (om möjligt) deklarera ett överskott i verksamheten som det är för ägare av aktiebolag att ta ut lön.

Medlemstidens påverkan på ersättningens storlek

Hur länge du varit medlem i a-kassan påverkar också hur mycket du kan få i ersättning. Din medlemstid avgör hur stor del av din ersättningsgrundande inkomst du kan få i ersättning. Ju längre tid du varit medlem, desto större del av din lön kan du få i ersättning.

I dag kan du få inkomstbaserad ersättning när du varit medlem i a-kassan i minst 12 månader. Har du inte varit medlem i 12 månader när du söker ersättning kan du få grundbeloppet på 510 kronor per dag.

Från och med den 1 oktober 2025 är det antalet medlemsmånader i kvalifikationstiden som avgör om du kan få 80, 60 eller 50 % av din ersättningsgrundande inkomst i ersättning.

Till dig som är företagare: vänta inte tills det är för sent, värna om dig själv! Ta ut inkomst redan i år, och se till att du som har möjlighet deklarerar ett överskott i din verksamhet.

Fler nyheter

  • En julhälsning från SMÅA

    Vi önskar er en fin julhelg och en god fortsättning på det nya året!
    Läs mer
  • Viktig information om avvikande öppettider och utbetalningsdatum

    I samband med de röda dagarna kring jul- och nyårshelgerna har vi avvikande öppettider och ändrade utbetalningsdagar. Avvikelserna gäller under vecka 52 i år, samt vecka 1 och 2 år 2025.  
    Läs mer
  • Fyra av tio småföretagare har försäkrat sig mot arbetslöshet

    Närmare fyra miljoner invånare i Sverige är medlem i en a-kassa, det är fler än någonsin. Men bara fyra av tio småföretagare återfinns i den gruppen. Det innebär att mer än hälften av Sveriges småföretagare står oförsäkrade mot arbetslöshet.
    Läs mer
  • Möt Stefan Weiss – Entreprenören som vill hjälpa företag att växa i den digitala världen

    SMÅA består av över 100 000 medlemmar. Här möter vi en av alla våra ambitiösa företagare som får berätta mer om varför just han blev företagare.
    Läs mer
Visa fler nyheter