Tidigare i år genomförde SMÅA, a-kassan för företagare, en undersökning bland småföretagare i Sverige. Undersökningen, som analys- och undersökningsföretaget Novus ansvarade för, syftade till att ta reda på vilka försäkringar som småföretagare i Sverige har för att stärka sin trygghet.
76 procent egenföretagare
Resultatet visar att endast 42 procent av småföretagarna är medlem i en a-kassa. Undersökningen riktade sig till företagare med 0-5 anställda, varav 76 procent av de svarande arbetar ensam i sitt företag.
– Många småföretagare tror inte att de inräknas i arbetslöshetsförsäkringen. Andra tror inte att det fungerar om man inte är anställd. SMÅA har ett stort jobb att nå ut med information om hur a-kassan fungerar för företagare, säger Jessica Tjällman, kommunikation- och marknadschef, SMÅA.
Högre täckningsgrad bland kvinnor
Av de 42 procent som uppger att de har ett medlemskap i en a-kassa är hälften kvinnor. Detta trots att kvinnligt företagande i Sverige är betydligt längre än så andelsmässigt. Även generation X, personer födda mellan 1965 och fram till 1980-talet, har en större andel försäkrade mot arbetslöshet än övriga åldersgrupper.
15 procent saknar all försäkring
Undersökningen visar också att de flesta småföretagare, 85 procent, har någon form av försäkring – varav den vanligaste är företagsförsäkring som 62 procent uppger att de har. Därefter kommer olycksfallsförsäkring med 58 procent och när det gäller sjukförsäkring, livförsäkring och sjukvårdsförsäkring har 35 procent tecknat sådana.
– Sveriges småföretagare bidrar med så oerhört mycket till samhället och vi önskar att alla skulle ha ett bra försäkringsskydd. De senaste åren har omvärlden krockat med många företagsdrömmar och då vill vi finnas där och backa upp när det behövs, säger Tjällman.
I dag har SMÅA över 100 000 medlemmar. Varje år får mellan 6 000 och 7 000 av dessa ersättningar utbetald för att de drabbats av arbetslöshet.
– I den bästa av världar får vi inte in en enda ansökan om ersättning. Det skulle innebära att alla företag går bra men tyvärr ser inte verkligheten så ut. De senaste åren har vi lärt oss att det händer många saker i vår omvärld som vi inte kan påverka. Pandemi, lågkonjunktur, skenande elpriser och krig är bara några exempel på skeenden som skakar om arbetsmarknaden, säger Jessica Tjällman.