Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

SMÅAs flytt till Lycksele – för en hållbar framtid

En besparing på cirka 50 miljoner kronor. Det är resultatet av det beslut som SMÅA, a-kassan för företagare, tog våren 2019 när man flyttade verksamheten från centrala Stockholm till Lycksele i Västerbottens inland.

Att flytta en nationell verksamhet från Stockholms innerstad till en liten kommun i norra Sverige hör inte till vanligheterna. Men med skenande lokalkostnader valde SMÅAs styrelse att gå en helt ny väg och utlokalisera verksamheten. I dag, fem år senare, kan SMÅA konstatera att det var ett lyckat beslut.

Förutom en besparing för lokalkostnaden på åtta miljoner kronor årligen har även andra kostnader minskat till följd av effektivisering av verksamheten.

– Vi är stolta över beslutet och att vi nu kan leverera en trygg, effektiv och stabil lösning till våra medlemmar. Vår flytt till Lycksele är inte bara en kostnadsbesparing utan också ett sätt att stärka vår närvaro och vårt engagemang för företagare i hela landet, säger Helena Lundgren, styrelseordförande SMÅA.

Samma service

SMÅA, som är en av 24 a-kassor i Sverige, har ett statligt uppdrag att administrera ersättning till arbetslösa medlemmar. Eftersom hela processen sker digitalt har huvudkontorets lokalisering ingen påverkan på handläggningen.

– Vi erbjuder våra medlemmar samma tillgänglighet och höga kvalitet samtidigt som vi skapat en mer hållbar framtid för SMÅA sett till både lokalkostnad och bemanning, säger Ulrika Westergren, kassaföreståndare SMÅA.

Uppmärksammad resa

Flytten av verksamheten ägde rum inom bara ett par månader. En stor del av den befintliga personalstyrkan i Stockholm lämnade och Ulrika Westergren ansvarade för att rekrytera anställda till huvudkontoret i Lycksele. En utmanande tid följde då alla nyrekryterade genomgick utbildning i en komplex lagstiftning samtidigt som medlemmarnas ansökningar skulle handläggas.

– Det var en tuff period under och efter flytten och med pandemin som följde. Men i dag har vi en fantastiskt fin verksamhet med effektiv handläggning som många uppmärksammar, säger Westergren.

Teamwork hela vägen

Genom att optimera handläggningen och ständigt söka nya digitala lösningar har SMÅA korta handläggningstider trots att företagarärenden är mer komplexa och tar längre tid att utreda än anställdas.

Framgångsfaktorn var ett dedikerat team fast beslutna om att SMÅA skulle lyckas med utlokaliseringen och visa omvärlden att en nationell verksamhet kan drivas effektivt och kreativt från Norrlands inland.

– Vi gjorde det tillsammans och i dag kan vi fokusera på framtidsfrågor och på medlemsnyttan. Det har varit en fantastisk, utmanande och väldigt lärorik resa, säger Ulrika Westergren.

Fler nyheter

  • Du har väl inte missat dina medlemsförmåner?

    Genom våra samarbetspartners får du som medlem i SMÅA tillgång till förmånliga försäkringar och rabatterade tjänster som vi tror du kan ha nytta av under din företagsresa. Både i med och motgång.
    Läs mer
  • Viktigare än någonsin att ta ut lön

    Tänk på att den lön du tar ut påverkar din pension och vilken ersättning du kan få om du blir arbetslös, sjukskriven eller ska vara föräldraledig. Därför är det alltid viktigt att du tar ut lön. När den nya arbetslöshetsförsäkringen börjar gälla blir det dessutom viktigare än någonsin.
    Läs mer
  • Almedalsveckan för SMÅA

    SMÅA efterfrågar ett större fokus på företagarfrågor under Almedalsveckan. - Det var få punkter i programmet som handlade om just företagande och entreprenörskap. SMÅA har en viktig roll att vara med där och lyfta just företagarfrågorna, säger Ulrika Westergren, kassaföreståndare.
    Läs mer
  • Två månader utan kostnad för SMÅAs medlemmar

    Som medlem i SMÅA har du tillgång till förmånliga försäkringar som säkerställer din trygghet i olika situationer. Som medlem får du även de två första månaderna utan kostnad.
    Läs mer
Visa fler nyheter