Så hur fungerar a-kassan för jord- och skogsbrukare?
Nedan ett antal exempel på hur vi bedömer dig som blir arbetslös och har bedrivit eller fortfarande bedriver jord- eller skogsbruk:
Då utreder vi ditt jord- eller skogsbruk som ett deltidsföretag eller en bisyssla. Detta är det absolut vanligaste scenariot bland SMÅAs medlemmar som bedriver jord- eller skogsbruk.
Får du din verksamhet godkänd som bisyssla eller deltidsföretag innebär det att du kan fortsätta bedriva jord- eller skogsbruket i samma omfattning som innan arbetslösheten, för det fall du blir av med din heltidsanställning. Du behöver då inte göra dig av med något som tillhör verksamheten.
Vid en arbetslöshet bedöms du på samma sätt som arbetslösa inom samtliga andra branscher.
För att anses vara arbetslös och kunna beviljas ersättning ska din näringsverksamhet antingen ha upphört definitivt eller ha ett tillfälligt uppehåll, så kallat vilande företag. I ett vilande företag får inga åtgärder, förutom skyddsåtgärder, vidtas.
En jordbrukare ska inte behöva flytta från sin gård för att anses arbetslös. Bostaden ingår inte i själva näringsverksamheten, vilket är det väsentliga.
Du ska inte heller behöva sälja av mark och det finns även möjlighet att hyra ut mark och/eller lokaler under arbetslösheten.
En jord- eller skogsbrukare behöver deklarera på näringsbilaga om hen äger gården/bruket. Detta betyder dock inte automatiskt att SMÅA definierar dig som företagare i enlighet med de kriterier som ställs upp i lagen.
Om du haft annan typ av sysselsättning än jord- eller skogsbruk i form av en enskild näringsverksamhet särskiljer vi fastigheten/gården/bruket från näringsverksamheten i vår utredning.
Levande djur och växter kräver underhåll vilket gör att din verksamhet behöver godkännas som ett deltidsföretag eller en bisyssla för att du ska kunna ha dem kvar vid en arbetslöshet. Enstaka djur för husbehov är undantagna och kan behållas.
I vissa fall kan det bli nödvändigt att djuren plockas ut från själva näringsverksamheten genom att du överlåter dem till dig själv som privatperson. Samma sak gäller enstaka växter för privat bruk.
Huvudregeln vid en jordbrukares arbetslöshet är att samtliga tillgångar i näringsverksamheten måste avyttras/avvecklas. Undantag görs dock för gamla inventarier som inte går att sälja, till exempel gamla plogar och skördetröskor.
Traktorer som behövs för skyddsåtgärder, såsom underhåll av jord och skog brukar också kunna vara okej att behålla. Precis som med djur och växter kan det ibland behövas en överlåtelse av maskinerna från näringsverksamheten till dig som privatperson.
Vi kan behöva utreda eventuella stöd som du får. Det vi i så fall tittar på är om det finns krav på någon motprestation från din sida för att du ska få stödet, vi ska bedöma hur pass omfattande denna motprestation i så fall är.
Travhästar kan utgöra en näringsverksamhet och tillhöra till exempel ett jordbruk, en separat näringsverksamhet, eller enskilda person som en skatterättslig hobby. Som huvudregel kan du inte ha travhästar kvar i näringsverksamheten och denna inte godkänns som bisyssla.
Hästar är ofta en fritidssysselsättning och därför kan du under vissa förutsättningar behålla enstaka hästar för privat bruk.
Det vanliga är att ett skogsbruk drivs vid sidan av ett jordbruk och skogen kräver normalt inte mycket arbete. Därav bedöms ofta den tid som läggs ned på skogen som en bisyssla eller ett deltidsföretagande.
För den som inte alls arbetar i skogen, exempelvis säljer skog på rot, påverkar inte skogsbruket rätten till ersättning.
Jord- och skogsbrukare behöver utföra skyddsinsatser för att till exempel skydda jordbruks- skogs- eller åkermark. Skyddsinsatser kan som regel godkännas och påverkar inte rätten till ersättning.
Om du blir arbetslös kommer vi kontakta dig för att ställa ett antal frågor utifrån det vi beskrivit ovan. Detta för att vi ska få en tydlig bild av just din situation och dina förutsättningar.
Tveka inte att ställa frågor till oss om du undrar över något kring ditt jord- eller skogsbruk.
Liten kostnad, stort stöd
Det kostar bara 159 kronor per månad
att vara medlem hos SMÅA.
Är SMÅA rätt a-kassa?
SMÅA är den enda a-kassan i Sverige som fokuserar på företagare och näringsverksamhet. Företagare som driver en verksamhet med mellan 0-249 anställda är välkomna att bli medlemmar i SMÅA.
Du som är jord- och skogsbruksföretagare kan gå med i SMÅA. Har du familjemedlemmar som är anställda i din verksamhet har även de möjlighet att bli medlemmar och få samma trygghet som dig.

Så vad säger lagen?
SMÅAs verksamhet styrs av ett antal lagar och förordningar. Den lag som reglerar villkoren vid arbetslöshet är Lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring (ALF).
SMÅA måste alltid göra bedömningen huruvida den sökande är anställd eller företagare. Enligt lagens § 34 är en företagare en person som bedriver sådan näringsverksamhet i enlighet med inkomstskattelagens definition, det vill säga att man ska bedriva näringsverksamhet yrkesmässigt och självständigt. Man ska personligen utföra arbete i och har ett väsentligt inflytande över verksamheten. Uppfylls kriterierna är man att betraktas som företagare i lagens mening. SMÅA utreder alltid varje unik ansökan utifrån den sökandes specifika situation.
Stöd vid arbetslöshet
A-kassan ger dig som jord- och skogsbrukare ekonomiskt stöd vid arbetslöshet. I dag flyter verksamheten på men ibland sker samhällsomvälvande händelser. Vi har pandemi och krig i närtid som påverkat många.
A-kassa är den billigaste och bästa försäkringen. Den ger dig i särklass mest ersättning om du avvecklar ditt företag/avslutar din anställning eller behöver ta en paus i din verksamhet. Det är en försäkring som gör att du som företagare och individ har en trygghet att falla tillbaka på om något inte går som planerat.
Det är viktigt att tänka långsiktigt. Skapa trygghet för dig själv genom att bli medlem i SMÅA i dag.